Politiet har brug for, at borgerne ringer, når de ser noget mistænkeligt i deres lokalområde. Ring 1-1-4 med det samme eller 1-1-2 i akutte tilfælde.
Indsatsen for at forhindre så mange juleindbrud som muligt er godt begyndt. Syd- og Sønderjyllands Politi har sat flere initiativer i gang allerede inden for egne rækker, men har også brug for rigtig mange hjælpere – nemlig borgerne:
”Borgernes øjne er alle steder. Det er den allerstørste hjælp, vi kan få, når lokale borgere ringer til os, når de ser eller oplever noget mistænkeligt. Man kan sammenligne det med at komme kørende og se en bil køre galt. Her ringer man 1-1-2. Det er førstehjælp i dén situation. Når man ser noget mistænkeligt, så er det førstehjælp til naboen og andre borgere at ringe til politiet. Fordi det både kan opklare indbrud, der er begået, og det kan forebygge, at den samme person begår flere indbrud, siger vicepolitiinspektør Steen Risbjerg, som er leder af vagtcentralen og servicecenteret hos Syd- og Sønderjyllands Politi.
Der kan være tale om en person, der undgår øjenkontakt og tydeligt udstråler, at vedkommende ikke vil ses. Det kan være et køretøj i området, som ikke plejer at være der. Det kan være mange forskellige ting, og her er det netop borgerne, der ved, hvad der adskiller sig fra det normale i deres nabolag.
Hvis man ser noget mistænkeligt, sidder politiets servicecenter klar til at modtage oplysningerne på tlf. 1-1-4. Hvis man ser et indbrud i gang eller andet af hastende karakter, så ringer man 1-1-2.
Ring med det samme
Tiden er afgørende for politiet, når man som borger ser noget mistænkeligt. Et helt aktuelt opkald fra en borger kan eksempelvis gøre, at der er mulighed for at finde en mistænkelig person:
”Jo hurtigere politiet får beskeden om mistænkelige forhold, jo bedre er det. Vi har forskellige muligheder for enten at køre til stedet eller efterforske på andre måder, og her er tiden en afgørende faktor. Hvis man ser noget på sin gåtur med hunden, man finder mistænkeligt, så ring 1-1-4 med det samme frem for at vente, til man har talt med andre om det. Ring til os først”, opfordrer vicepolitiinspektør Steen Risbjerg.
Jo flere detaljer
Politiet har brug for alle de detaljer, som borgerne har i sådan en situation. Hvis man har mulighed for at tage et billede af personen eller det mistænkelige køretøj og eventuelt af nummerpladen, og man registrerer, i hvilken retning personen gået, er det værdifulde oplysninger. Det samme er det, hvis personen eller køretøjet har specielle kendetegn:
”Måske mangler bilen en hjulkapsel, måske er der et klistermærke på løbehjulet, eller personen har særlige træk, når vedkommende går. De detaljer kan være ekstremt vigtige for os i det arbejde, der ligger foran for os. Vi modtager meget gerne alle de oplysninger, borgerne har, og det kan vi stykke sammen med de øvrige oplysninger og efterforskningsmuligheder, vi har. Jo flere brikker, vi har, jo større er chancerne for, at nogle af dem passer sammen og kan lede os til en formodet indbrudstyv,” siger Steen Risbjerg.
Syd- og Sønderjyllands Politi har i denne tid rykket rundt på kræfterne i flere forskellige afdelinger rundt i hele kredsen for at forebygge indbrud her i december, hvor der traditionelt er højsæson for indbrudstyve. Mange indbrudstyve begår mere end ét indbrud, og derfor er oplysninger fra borgerne så vigtige for at forhindre så mange indbrud som muligt.
FAKTA:
Hvis du ser et indbrud, som er i gang lige nu, så ring 1-1-2. Ser du mistænkelige personer eller køretøjer i dit nabolag, så ring 1-1-4.
Pressemeddelelse: Syd- og Sønderjyllands Politi