TIP OS HER - presse@midtlandet.dk
lørdag 13. juli 2024
ForsideKommunaltHaderslev Kommune deltager i stort EU-projekt som skal styrke indsatsen mod overvægt

Haderslev Kommune deltager i stort EU-projekt som skal styrke indsatsen mod overvægt

-

Region Syddanmark og Haderslev Kommune har sammen med partnere fra Holland, Spanien og Slovenien modtaget støtte til et EU-projekt, der skal forbedre tilbuddene til mennesker med overvægt.

Over halvdelen af syddanskerne er moderat eller svært overvægtige, mens cirka hver femte har svær overvægt. Det er en stor samfundsmæssig udfordring.
Men hvordan kan sundhedsvæsnet blive bedre til at hjælpe de borgere, der er overvægtige, og som har en fysisk eller psykisk sygdom?
Det får Region Syddanmark og Haderslev Kommune mulighed for at dykke ned i de næste par år sammen med en række europæiske partnere. Det 4-årige projekt med titlen “Healthy Regions 4 All” har modtaget knap 12 mio. kr. fra Interreg Europas erfaringsudvekslingsprogram.
Formålet med projektet er, at partnerne i projektet skal lære af hinanden, når det drejer sig om at forebygge og behandle overvægt – både i forhold til at udvikle langsigtede strategier på området, og når det gælder om at forbedre det offentlige samarbejde om den enkelte borgere på tværs af sektorer.
Helt konkret ønsker Haderslev Kommune, Psykiatrisygehuset og Sygehus Sønderjylland at styrke samarbejdet om at finde bedre løsninger på udfordringerne med overvægt.

Erfaringer fra udlandet skal bruges lokalt

Det er styregruppen for sundhedssamarbejdet mellem Haderslev Kommune og Region Syddanmark, der er initiativtager til projektet. Formandskabet for samarbejdet Allan Emiliussen og Pernelle Jensen er spændte på at følge projektet.
Allan Emiliussen, formand for Senior- og Sundhedsudvalget i Haderslev Kommune ser frem til at komme i gang med projektet:
“Det er et enormt spændende projekt, vi får mulighed for at være en del af. Vi håber, at det internationale samarbejde giver os mulighed for at lære af andre landes tilgange til overvægt. Ved at inkludere både fysiske, mentale og sociale aspekter håber vi på sigt på at kunne tilbyde bedre støtte til vores borgere med overvægt og forbedre deres livskvalitet”.
Også Pernelle Jensen (V), formand for Udvalget for Det Nære Sundhedsvæsen i Region Syddanmark, siger:
“Overvægt er en svær nød at knække, da det ofte hænger tæt sammen med både livsstil, mental trivsel, uddannelsesniveau og indkomst. Derfor kræver det, at vi ser på det hele menneske og ikke blot fokuserer på vægten. I vores sundhedsaftale med de 22 syddanske kommuner er det netop et område, vi prioriterer højt. Derfor er det også utroligt spændende, hvilke erfaringer de har gjort sig i de tre partnerskabslande, og hvordan vi kan få dem implementeret i vores samarbejde med Haderslev Kommune og på sigt også i andre kommuner”.

Workshops og inddragelse af borgere skal vise vejen

Målgruppen i det lokale projekt er borgere, der har en BMI på over 30 og som samtidig har en fysisk og eller en psykisk sygdom.
Hvert af de deltagende lande skal arbejde lokalt med at omsætte den viden, de erfaringer og nye metoder, som de er blevet inspireret af igennem projektet. Det sker via lokale workshops med relevante interessenter som medarbejdere, patientforeninger, videnscentre og politikere.
Også borgere med overvægt bliver undervejs involveret i projektet. De får mulighed for at dele deres erfaringer og være med til at udvikle lokale indsatser og strategier, som andre i målgruppen på sigt kan få glæde af.
Der er et budget for projektet på knap 12 millioner kroner. Projektet går i gang den 2. april 2024.
Det Syddanske EU-kontor har været en vigtig samarbejdspartner undervejs i ansøgningsprocessen, da de hele vejen igennem har støttet med vejledning og sparring.

Fakta:
Disse lande deltager i projektet:
Holland: Partnerskab Overvægt Holland
Spanien: Gasol og Sant Boi de Llobregat Kommune
Slovenien: Rehabiliteringsinstitut og Udviklingscenter Murska Sobota

Dette er en pressemeddelelse

Annonce